Recipe: tinginys (the lazy cake)

Last week I had an amazing time traveling in Slovakia (blog post about my adventures is coming soon!) and Lenka invited me to stay with her family. Among the other fun activities, there was a lot of cooking! Lenka’s mother made me halušky, and I decided to make Lithuanian šaltibarščiai (cold beetroot soup) and tinginys (the lazy cake). Today I am in the mood for sweets, so I thought I’ll share the cake recipe with you (and, people have been asking…)

So, why it’s called “The lazy cake”? It takes literally minutes to prepare it (though you have to be patient while it’s cooling down in the fridge) and it’s so delicious! Really, when Lisa tasted it she said she heard angels singing. So, did I convinced you to try to make it?

HUN:
Előző héten egy fantasztikus hetem volt, Szlovákiában utazva (az utazásról szóló bejegyzés hamarosan érkezik!) és Lenka meghívott a családjához. A különböző mókás tevékenységek között sok főzés is szerepelt. Lenka anyukája halusky-t* készített, és én úgy döntötte, készítek “šaltibarščiai”-t (hideg céklaleves) és “tinginys”-t (“lusta torta”). Ma eléggé “édességes” hangulatban vagyok, ezért úgy döntöttem megosztom veletek a sütemény receptjét (és néhányan már kértétek is…)

Szóval… Miért is hívják “lusta tortának”? Mert szó szerint perszek alatt elkészül (igaz elégé türelmesnek kell lenni, amíg lehül a hűtőben) és nagyon finom! De tényleg, mikor Lisa megkóstolta, azt mondta angyalokat hallott énekelni. 🙂 Na, meggyőztelek hogy kipróbáld?

*: a halusky lényegében egyfajta tejfölös nokedli, amit kicsi pörcintett szalonnával tálalnak. Ha minden igaz, lesz erről is recept, jó kis gyors, laktatós kaja. 🙂

The LazyCake

And, a short video about making vegan version with Lenka and her family:

És egy rövid videó a vegan verzió elkészítéséről Lenkával, és családjával:


One comment

  1. Pingback: Budapest-Bratislava-Vienna « EVS Tusnad


Leave a comment