Ékszer készítés bőrből- avagy ahány ember annyiféle ötlet

Kedves Olvasóink!

Jelentem megtörtént a Népi Kézműves Foglalkozás Sorozat első eseménye.

Első alkalmunk témája maga a bőr volt, és hogy hogyan készíthetünk, milyen technikákkal ékszert ebből az anyagból.

Ugyan a foglalkozás, a létszám miatt családiasra sikerült, de ettől függetlenül bizton állíthatom, hogy a résztvevők egytől-egyig jól érezték maguk, még Boti is, aki épp csak a gyereksarokból figyelhette az eseményeket.

Néhány gondolat a bőrről…..

A bőrt az emberiség ősidők óta felhasználja a mindennapi élethez. Készített belőle ruhákat, lábbeliket, edényeket, tárolókat,  hangszereket, harcászati eszközöket, sátrakat, takarókat, közlekedéshez szükséges dolgokat, s ezt az anyagot még mai napig is használjuk.

A bőrkikészítés az emberiség egyik legősibb foglalkozása. Kezdetben a bőrt nyersen használták, de az a nedvességtől gyorsan rohadásnak indult így nem tudták azt sokáig tárolni. Időszámításunk előtt 8000 táján alakulhatott ki a legősibb cserzési eljárás a zsírcserzés. A napon vagy tűznél szárított bőröket az elejtett állat zsírjával puhították, majd sózással, füstöléssel tartósították. Ezt az eljárást a nomád népek még mai napig használják egyszerűsége miatt.

Egyik kis érdekesség: Eszkimó barátainknál a nők feladata volt, hogy a bőrt rágással puhítsák….

Természetesen erre voltak más módszerek, és használati tárgyak is, mint például az elejtett állatok koponyája, vagy külön ehhez fából készített redős felületű bőrtörő. A bőrkikészítés három alapvető folyamatból áll, a cserzés előkészítéséből, a cserzésből és a bőr feldolgozásból. Egészen napjainkig nagyon sok cserzési eljárás alakult ki, s ha nem haragszotok meg ezzel most nem nagyon rabolnám az időtöket, de valakit érdekel szóljon nyugodtan, mert van egy egész könyvem, ami ezekről a dolgokról szól, és szívesen megmutatom.

Pár gondolat a foglalkozásról……….

Szóval a foglalkozás elején megmutattam pár technikát, amivel készíteni vagy épp díszíteni ékszert. A prezentáláshoz készítettem néhány mintát, és megmutattam pár általam készített ékszert, tárgyat.

 A technikák pedig a következők:

  • Szironyozás
  • Fonás (lapos, gömbölyű)
  • Rátét
  • Batikolás
  • Domborítás
  • Ványolás
  • Hímzés
  • Festés
  • Csomózási technika
  • Sallangozás

és még lehetne sorolni a különböző technikákat.

A felsorolt technikák közül a jelenlévők a ványolást és a fonást választották, úgy hogy ezekről szeretnék kicsit bővebben írni Nektek.

Ványolás:

Valószínűleg az emberek, ha meghallják azt a szót, hogy ványolás, akkor nem egy díszítési technika jut az eszébe, nem inkább az, ahogy egy csizmadia a bőr csizmát a láb formájára nyújtja, hajlítja vagy éppen az amikor a gyapjút a folyóvízbe épített kádban gyúrják vagy tapossák,  hogy az sűrű és tömör legyen. Nos én nem épp ezekre gondolok, és ezen a foglalkozáson nem is ezt csináltuk 🙂  A ványolásnak van egy olyan fajtája is, amikor az előkészített bőrfelület (már látható a megtervezett minta, amit kopírozással tudunk felvinni a bőrfelületre) színoldalát langyos vízzel benedvesítjük, majd csontkéssel (csontkés híján valamilyen gömbölyű, viszonylag vékony felületű eszközzel) mélyen belenyomjuk/ rajzoljuk a mintát a bőrbe. Száradás után pedig, ha akarjuk a bőr felületét anyaggal bevont festő labdával tudjuk megfesteni. Azért van szükség a festőlabdára, mert így a mélyebben elhelyezkedő minta megőrzi a bőr eredeti színét, míg a bőr többi része olyan színű lesz, mint amilyen festéket használtunk.

1939816_608967885851753_1001343146_n

Álatlam készített sárközi mintával és ványolással díszített női táska

Fonás:

Két fajta fonás van, a lapos fonás és a gömbölyű. A lapos fonást táska fülek, vállszíjak, övek, és ékszerek készítésére lehet általában használni, de akár egy-egy adott felületet is tudunk vele díszíteni. A fonások elkezdéséhez több lehetőségünk van: vagy egybehagyhatjuk  pár centiméter hosszan a bőr egyik végét, vagy összeköthetjük vagy egyenként leszögezhetjük a szálakat egymás mellé. Fontos, hogy szorosan fonjuk össze a szálakat, mert így használat közben nem fognak elnyúlni. A lapos fonások a 3 szálastól egészen a 6 szálasig elkészíthetőek. természetes Ezek illusztrálására csatolok nektek néhány képet.

A gömbölyű fonásból is tudunk készíteni karkötőket, nyakláncokat, övet, táskák fülét, erszények összehúzóját. Ehhez szinte bármilyen bőrt fel tudunk használni attól függően, hogy  mihez készítjük és milyen vastag fonatra  van szükségünk. Ezeknél a fonásoknál is figyelni kell arra, hogy szoros legyen a fonat, nehogy könnyen szétcsússzon, és így a teherbíró képessége is sokkal jobb. A teherbírásukat azzal is tudjuk növelni, ha egy erősebb, vastagabb szíjat vagy fonalat, vagy kötelet fonunk körbe. Ezeknél a fonásoknál az is fontos, hogy a szükséges méretnek a dupláját vegyük, mert fonás közben veszít valamennyit a hosszúságából, és azt is hosszá kell számoljuk, ha a karkötő vagy nyaklánc záródását ugyan ebből a bőrből akarjuk elkészíteni, vagy esetleg egy táskánál valahova kell rögzítsük az adott fonatot. A gömbölyű fonásokat, csak páros számú szálakból tudjuk elkészíteni. Ami még igazán fontos, hogy a fonás befejeztével a fonatot az asztalra fektetve egy könyvvel vagy deszkával vagy valami hasonló tárggyal erősen nyomva hengergessük meg, hogy a szálak egyenletesen össze tudjon állni, és a fonat megkapja az igazi hengeres formáját. Erre is van pár képi illusztráció:

ill4

Az illusztráció Lukovszky Ilona Bőrmívesség című könyvében található

Mind a lapos, mind a gömbölyű fonások végére készíthetünk gombkötéssel csomót, ami által meg is van a karkötőnk, vagy esetleg nyakláncunk záródása, ha nem akarunk külön szalagzárót használni. A gombkötéseknél fontos, hogy a szálak végei legyenek kihegyezve, és beviaszolva, mert így sokkal egyszerűbb a szálakat áthúzni az adott lyukon.

Azt hiszem kicsit bő lére eresztettem a technikákról, főleg a fonásokról a gondolataimat, de azt kell mondjam, hogy még így sem írtam le ezekről mindent. Na de akkor így a végére mutatok pár képet arról, hogy milyen is volt a foglalkozás, és mit készítettek a résztvevők. S ezúttal helyettem beszéljenek a képek, én nem szaporítanám tovább a szót.

Bízom benne, hogy a bejegyzés által és a képek láttán kedvet kaptok ahhoz, hogy az elkövetkezendő foglalkozásokhoz Ti is csatlakozzatok, ígérem van még pár ötletem, ami érdekelhet benneteket, és ha minden igaz még vendég előadó is fog egy-két alkalommal jönni. 🙂

Jó szemezgetést, találkozunk hamarosan 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s